Ovas – hrana koja hrani mišiće

Brzina života u 21. veku za posledicu ima da se sve više ljudi okreće brzoj hrani i instant rešenjima za obrok. Međutim, postoji podjednako brzo i instant zdravije rešenje sakriveno u malenom zrnu neuništivog šampiona zdrave ishrane. Kao što pretpostavljate u pitanju je ovas.

Ovas je savršen izbor, kako za ishranu sportista i rekreativaca nakon treninga, tako i za sve koji žele da se osećaju dobro i imaju elana tokom dana. Ova kompletna namirnica sadrži i ugljene hidrate i proteine, pa u pravoj kombinaciji sa voćem predstavlja odličan obrok nakon fizičke aktivnosti,  jer ima okrepljujuće, protivupalno i antihipoksično dejstvo. Ovas sadrži više proteina od većine drugih žitarica, a u njegov sastav ulaze važne aminokiseline kao što su : arginin, leucin, izoleucin, triptofan, fenilalanin i tirozin. Ove aminokiseline u kombinaciji sa proteinima iz mlečnih proizvoda ili whey proteinom utiču na rast i razvoj mišićne mase, okrepljuju i opuštaju telo, pa su samim tim blagotvorne i za zdravlje nervnog sistema. Vitamin B i magnezijum iz ovsa pružaju maksimalnu iskorišćenost mišića bez grčeva i upala, i doprinose relaksaciji mišića.

Pored svih navedenih benefita, ovas ima još jednu veliku prednost, naime ova super namirnica je osnova brzog, ukusnog i zdravog jutarnjeg obroka. U nastavku vam dajem recept za jedan ukusan i zdraviji doručak na bazi ovsa.

PREDLOG NAMIRNICA ZA OVSENU KAŠU:

Smuti, 300ml jogurta (skyr ili proteinski), 100g jagoda, 1 banana, kurkuma na vrh kašičice, mala kockica đumbira, prstohvat soli, ovsene pahuljice, 3 sirove urme ili kašika meda.

NAPOMENA:

Ko je intolerantan na mlečne proizvode može da koristi whey protein u kombinaciji sa vodom i biljnim mlekom kao zamenom za jogurt.

PRIPREMA:

U blender staviti prvo tečnost (jogurt ili biljno mleko + whey protein), zatim dodati bananu,  jagode, đumbir, kurkumu, urme ili med i ovsene pahuljice. Sve zajedno izblendirati i do treninga držati u frižideru. Popiti odmah nakon treninga.

Nadam se da ćete koliko sutra probati ovaj savršeni obrok i preneti nam utiske. 😊

Dragana Miljković Andonov
Viši nutricionista – dijetetičar