HRANITE SE PAMETNO: Saveti za planiranje nutritivno bogatih obroka!

Ishrana koja je uravnotežena i obiluje svim hranljivim materijama predstavlja režim ishrane koji možemo slediti tokom celog života. Pronalaženje takve ishrane zahteva vreme, znanje o odabiru i količini hrane, kao i o načinima pravilnog termičkog procesuiranja. Ovakav pristup hrani može poslužiti kao čvrsta osnova za postizanje idealnog režima ishrane, koji će nam pomoći da se osećamo i izgledamo bolje, pružajući nam više energije i poboljšavajući kvalitet sna.


Međutim – šta ako smo u stalnom haosu s vremenom? Šta ako ne stižemo da pripremimo svoju hranu i onda gladni i umorni dolazimo s posla i zatičemo frižider i namirnice koje nisu pripremljene?


Ukoliko poradimo na tome da organizujemo ishranu i uvek imamo pripremljene sastojke za obroke – šanse da ispoštujemo plan rastu duplo. A ukoliko uz to znamo i kako da kombinujemo i pripremamo obroke – stižemo do rezultata mnogo brže i lakše. Takođe, time dajemo dozvolu sebi da se opustimo jer kad steknemo naviku pripreme hrane ona počinje da radi u našu korist.


Primer izbalansiranih obroka pripremljenih unapred: (sve porcije se odnose na jedan obrok, pa po potrebi samo duplirati porcije).

Doručak: OVSENA KAŠA SA BOROVNICAM

Sastojci:

  • 40gr Fun&Fit ovsenih pahuljica
  • 10gr chia semenki
  • 20gr whey proteina
  •  šaka borovnica
  • 15gr seckanih badema

Priprema:

Fun&Fit ovsene pahuljice i chia semenke potopiti u vodu i zagrejati tako da se stvori kašasta tekstura. Skloniti posudu sa šporeta i dodati whey protein. Kašu prebaciti u činiju i dodati borovnice i bademe.

Ručak: PEČENA PILETINA SA POVRĆEM

Sastojci:

  • 150gr pilećeg filea
  • 50g ABC integralnog pirinča
  • tikvica
  • začini po ukusu
  • kašika maslinovog ulja
  • sveža salata
  • 1/4 limuna

Priprema:

Piletinu i povrće iseći na manje komade i začiniti po ukusu (so, biber, origano, beli luk, paprika u prahu). Ispeći obrok u rerni i poslužiti sa salatom začinjenom solju, maslinovim uljem i limunom.

*Ovako pripremljen obrok uvek razdvojiti u dve posude kako salata ne bi izgubila svežinu.

Večera: TUNA SALATA SA AVOKADOM

Sastojci:

  • 100gr tunjevine u salamuri
  • šaka zelene salate
  • pola manjeg avokada
  • 100gr kukuruza
  • šaka čeri paradajza
  • maslinovo ulje

Priprema:

U većoj činiji pomešati sastojke i preliti sa kašikom maslinovog ulja. Po želji dodati malo limunovog soka i travkaste začine po ukusu.

Uživajte u izbalansiranim i  nutritivno bogatim obrocima!

Prijatno! 

Andrijana Simović

Viši nutricionista – dijetetičar