Ništa lepše i lakše od kaše

Sigurno ste se zapitali da li su zdrave ovsene pahuljice?! Da, jesu, uprkos onome što čujete od svih onih koji imaju strah od ugljenih hidrata. Ovsene pahuljice imaju složene ugljene hidrate sa niskom GI, pa nas dugo mogu držati sitim i pružiti nam potrebnu energiju za početak dana. Drugi dobar razlog da nam ovsena kaša bude izbor za doručak je što se lako i brzo sprema. Jednostavno se kombinuje sa drugim namirnicama, tako da svako može napraviti kašu po svom ukusu. Ovsene pahuljice su dobra osnova za pravljenje „slatkih” kaša sa voćem  ili „slanih kaša” sa bundevom, jajima, povrćem i sirom. Mogu da se prave: hladne, kuvane i pečene kaše (granole).

Kada su u pitanju hladne kaše, one se ne kuvaju, već se prave tako što se svi sastojci uveče pomešaju, preliju jogurtom, mlekom ili biljnim mlekom i ostave da prenoće do jutra. Ujutru je potrebno samo promešati i imate spreman zdrav doručak.

HLADNA KAŠA SA SEMENKAMA I JEZGRASTIM VOĆEM:

Sastojci:

60g ovsenih pahuljica

Kašika mlevenog lana

Kašika čia semena

Kašika semenki golice

Kašika semenki suncokreta

Kašika prženog susama

20g jezgrastog voća

Prstohvat morske soli

200ml bademovog ili kokosovog mleka, probiotski jogurt ili kefir

Priprema:

Sve sastojke pomešati, preliti mlekom ili jogurtom i ostaviti da prenoći.

Ova kaša se preporučuje svima koji moraju da unose manje ugljenih hidrata tokom dana. Takođe, pogodna je za sve koji imaju povišenu masnoću u krvi, kao i one koji žele da smršaju. Kaša spremljena sa ovim sastojcima je prepuna Omega 3 i Omega 6 masnih nezasićenih kiselina koje su važne za naše zdravlje i pozitvno utiču na hormonski balans kod žena.

BRZA HLADNA KAŠA SA VOĆEM

Sastojci:

50g ovsenih pahuljica

3 vrste voća (sveže ili zamrznuti mix)

Kolut seckanog ananasa ili 100g seckanog manga

100g (maline, kupine i borovnice) zasladiti sa ½ kafene kašičice meda

120ml jogurta

Kada nam se jede kaša ujutru, ali smo zaboravili da je prethodno veče potopimo, rešenje postoji. Kaša se sprema tako što se ovsene pahuljice preliju sa 100ml ključale vode, pa se sačeka 5 minuta da omekšaju i nabubre. Nakon 5 minuta, ovu kašu možete preliti jogurtom ili ceđenim sokom od narandže, grejpa ili biljnim mlekom. U kašu dodajte sveže ili jezgrasto voće po želji.

KUVANA OVSENA KAŠA SA VOĆEM I MLEKOM

Sastojci:

60g ovsenih pahuljica

Kafena kašičica mekinja

100ml vode

100ml mleka biljnog ili životinjskog porekla, ili 1 merica whey proteina + 150ml vode

Po želji možete dodati neku od sledećih voćki: jabuku, krušku ili suvo voće po izboru i to: 40g suvih šljiva ili 75g malina, jagoda ili 50g borovnica.

Začin po želji : na vrh kašičice stavite cimet, rogač ili kakao .

Kafena kašičica putera od kokosa, lešnika ili kikirikija, a možete staviti 25g seckanih oraha ili drobljenih pečeneih lešnika.

Zasladiti sa 2 sirove urme ili kašičicom meda.

Operite jabuku i isecite je na otprilike iste komadiće i sve zajedno kuvajte sa pahuljicama nekoliko minuta dok pahuljice ne omekšaju.

Napomena: jabuke i suve šljive se kuvaju zajedno sa ovsenim, a ostalo voće malina, jagoda ili borovnica, se nakdnadno dodaje kad se skuvaju pahuljice.

SLANA OVSENA KAŠA SA TIKVICAMA I ŠARGAREPOM

Sastojci:

60g ovsenih pahuljica

½ tikvice

šargarepa

Hladno ceđeno biljno ulje

So

Mladi luk ili praziluk

Priprema:

Izrendati oljuštenu tikvicu ili šargarepu, pa u tiganju sa malo vode prodinstati prvo šargarepu par minuta i dodati tikvicu (ko voli može sad dodati luk sitno iseckan). U to sipati ½ šolje vode i kad voda proključa, dodati 60g ovsenih pahuljica, pa kuvati par minuta i lagano mešati dok pahuljice ne omekšaju. Kašu začiniti po želji. Možete u nju dodati komad sira ili 2 do 3 kašike kiselog mleka. Prijatno.

DOMAĆA GRANOLA

Granola se pravi tako što se suvi sastojci pospu medom i peku u rerni dok se ne karamelizuju i postanu hrkasvi.

Sastojci:

200g ovsenih pahuljica (1 šolja)

30g badema

40g lešnika

40g sirovih semenki suncokreta

Kašika lanenih semenki

Prstohvat soli

30ml meda (2 kašike)

15ml (1 kašika) istopljenog kokosovog ili maslinovog ulja

Kašika vode

Kašičica ekstrakta vanile

20g liofilizovanih malina (menja 150g svežih malina)

50g suvih šljiva

20g suvog grožđa

40g suve brusnice

Priprema:

U posudu za mućenje sipajte ovsene pahuljice, so, vodu, kokosovo ulje, med i vanilu. Sve dobro promešajte i sipajte u veliki pleh obložen pek papirom. Sve ravnomerno rasporediti po plehu. Zagrejte rernu na 180° i pecite. Nakon 10 minuta pečenja dodajte orašaste plodove i semenke, promešajte sve lagano, pa ponovo pecite oko 10 minuta. Kada izvadite iz rerne ostavite da se ohladi. Nakon što se sve ohladi, pospite suvim voćem i dobro promešajte. Ovako pripremljena granola se može čuvati u staklneoj posudi (tegli) do 2 nedelje na sobnoj temperaturi. Možete je jesti sa grčkim jogurtom, mlekom ili bademovim mlekom.

Nadam se da ćete uživati u nekom od ovih specijaliteta uz koje ćete otkriti da nije teško biti fit.

Dragana Miljković Andonov
Viši nutricionista – dijetetičar