Fantazija mix je fantazija od mixa – bukvalno.

Fantazija mix predstavlja idealnu kombinaciju orašastih plodova (sirov lešnik, brazilski orah, indijski orah, blanširan badem), kikirikija i suvog grožđa. MIX je napravljen sa ciljem da pruži dovoljno energije i hranljivih sastojaka koji će vam pomoći da ispunite sve obaveze koje svakodnevica postavlja pred vas. Zbog ove savršene kombinacije orašastih plodova, kikirikija i suvog grožđa MIX s pravom nosi naziv fantazija, jer je fantazija, kako u pogledu ukusa, tako i nutritivnog sastava.

Kada je u pitanju kalorijska vrednost na 100g proizvoda, ona iznosi 540 kcal. Od čega 38g čine masti, 28g ugljeni hidrati, 6,6g vlakna, 17g proteini, 7,5 mg vitamini 27 i 24,2ng selen.

Sada je vreme da pogledamo koje nam sve benefite donosi svaki od članova našeg fantazija mixa.
Sirov lešnik je odličan izvor zdravih masti, posebno mononezasićenih i polinezasićenih poput oleinske i linolne kiseline. Ove masne kiseline su važne za pravilan rad srca i mozga, smanjenje lošeg holesterola – LDL-holesterola. Lešnik je i prirodan izvor vitamina E, koji je moćan antioksidans i štiti naše telo od oksidativnog stresa. Takođe, sadrži vitamine B kompleksa, poput tiamina (B1), riboflavina (B2) i folata koji su važni za održavanje zdravog nervnog sistema i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Jedna je od namirnica koja se preporučuje kod anemije.

Brazilski orah je jedan od najbogatijih izvora selena. Selen je esencijalni mineral koji organizam ne može da sintetiše, već mora da se unese putem hrane. Selen je važan za pravilno funkcionisanje organizma. On je sastavni deo antioksidativnih enzima, neophodan za pravilan rad štitne žlezde, imunološkog sistema, kao i za reproduktivno zdravlje i prevenciju karcinoma. Preporučene dnevne količine nisu tačno utvrđene, ali je optimalna količina tokom dana oko 2 brazilska oraha dnevno.

Indijski orah ili indijski oraščić je seme, prepoznatljivog bubrežastog oblika, koje potiče od drveta indijskog oraha poreklom iz Brazila. Iako se obično naziva orašastim plodom i nutritivno je sličan sa drugim orašastim plodovima, indijski orah je zapravo semenka. Bogat je zdravim mastima, zatim ugljenim hidratima, biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrži značajne količine vitamina B kompleksa, a sadrži i velike količine vitamina B6 i folne kiseline. Fosfor, magnezijum i bakar prisutni u indijskom orahu pogoduju zdravlju kostiju i prevenciji osteoporoze. Važan je za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Blanširan badem se ističe među ostalim orašastim plodovima i spada u “SUPERHRANU”. Superhrana je izraz za hranu koja ima maksimalnu hranljivu vrednost, a izuzetno veliki procenat fitonutrijenata za koje je naučno dokazano da pozitvno utiču na zdravlje. Badem je pre svega izvor proteina, nezasićenih masti, vitamina i minerala. Sadrži zdrave masti, od kojih su čak 80%  mononezasićene masne kiseline, a samo 5% čine zasićene. Pored zdravih masti kojim obiluje, najznačajniji je protein u njemu, pa tako jedna šaka badema sadrži dovoljno proteina da zadovolji dnevne potrebe za proteinima. Proteini u bademu su značajni proteini biljnog porekla koji mogu da budu dobra zamena za meso jer sadrže širok spektar biološki vrednih aminokiselina: L – arginin, L – leucin, L-izoleucin, i L-lizin. Od kojih su  L – izoleucin i L – leucin  esencijalne aminokiseline, što znači da ih organizam ne može sam sintetizovati, već se mora uneti samo hranom. Ove kiseline su važne za mišićnu funkciju i izgradnju mišića, podstiču oporavak posle vežbanja, učestvuju u regulaciji protoka krvi u krvnim sudovima i uključene su u regulaciju nivoa šećera u krvi.

Suvo grožđe je upotpunilo ovaj mix ugljenim hidratima. Bogat je izbor prirodnih šećera, vlakana i antioksidanasa. Jedan od glavnih benefita suvog grožđa je visok sadržaj antioksidanata. Antioksidanti pomažu organizmu u zaštiti od oksidativnog stresa i održavanju balansa imunog sistema. Budući da je bogat grožđanim šećerom, brzo pruža energiju organizmu, pa je i idealna zamena za slatkiše. Sadrži vitamine: B1, B3, B6, B9, C, kao i minerale: gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, cink i mangan. Suvo grožđe je vrlo lekovita namirnica koja pozitvno utiče na srce, funkciju jetre, podstiče probavu, poboljšava krvnu sliku i veliku količinu energije, pa je dobar izbor za pre i posle treninga.

Sada kada znate šta sve čini Fantazija MIX, ne preostaje vam ništa drugo nego da svratite do najbliže prodavnice i prepustite se pravoj fantaziji.
Dragana Miljković Andonov
Viši nutricionista – dijetetičar