Granola, dokaz da je lepota unutra!

Svima nam je dobro poznato da je doručak najvažniji obrok, a razlozi za to su višestruki. Doručak treba da nas pokrene, razbudi i da nam da dovoljno energije za predstojeći dan. Treba da zadovolji naše nutritivne i energetske potrebe u pogledu mikro i makronutrijenata. Kako bi doručak bio izbalansiran on mora u sebi da sadrži ugljene hidrate, protein, zdrave masnoće, vlakna, vitamine i minerale. Sve ove karakteristike ispunjava granola, hrskavi pečeni musli koji se brzo i lako priprema.

Fun&fit Granole su moj izbor gotovo svakog jutra. Pravljenje po posebnom receptu, koji im daje prefinjenu hrskavost u 4 ukusa, tako da za svaki novi dan imate drugi izbor. Granole su nutritivno izbalansirane, sadrže vlakna, masti, proteine, složene ugljene hidrate, minerale i fitonutrijente, a kalorijska vrednost preporučene porcije od 60g je oko 290kcal.

Naročito mi je bitno da u mojoj granoli ne bude dodatog šećera, a Granole BERRIES & CHERRIES i NUTS su zaslađene prirodnim sokom od urme, dok PEANUT BUTTER i CHOCO & SOUR CHERRY pored urme sadrže i čokoladu koja je zaslađena maltitolom. Pored toga, bitno je istaći da su Fun&Fit Granole veganski proizvodi koji ne sadrže ni jedan sastojak životinjskog porekla, pa je ovaj specijalitet, pravljen od celog zrna žita idealan izbor za ishranu tokom posta.

Nove granole imaju više ukusa, tako da će biti zadovoljni, kako ljubitelji orašastih plodova koji ne vole slatki ukus ujutru, tako i sladokusci za koje je idealan izbor Granola sa liofilizovanim voćem.

Glavni sastojak granole su ovsene pahuljice, ovog puta karamlizovane pečenjem sa sirupom od urme.

Sada, kada sam vam otkrila svoj omiljeni doručak, vreme je da vam otkrijem i benefite koje granola ima po vaše zdravlje, a verujte mi na reč mnogo ih je:

  1. Doručak koji se brzo sprema, a ne spada u “junk food” već u nutritivno izbalansiran obrok.
  2. Laka je za poneti, idealna za putovanja, obrok posle treninga, planinarenje, ili kancelariju.
  3. Daje osećaj sitosti! Bogata je proteinima i vlaknima. Proteini iz granole utiču na hormone sitosti. Vlakna iz ovsenih pahuljica i suvog voća usporavaju pražnjenje creva i produžavaju varenje, pa se samim tim duže osećamo siti što pomaže u regulaciji telesne težine.
  4. Smanjuje nivo holesterola. Ovas je dobar izbor beta glukana, koji smanjuje ukupan LDL  holesterol, a zdrave masnoće iz orašastih plodova podižu nivo dobrog HDL-holesterola.
  5. Smanjuje krvni pritisak. Ovas je bogat aventranidima, a prema najnovijim istraživanjima ovi antioksidanti smanjuju krvni pritisak.
  6. Poboljšava imunitet. Biljna vlakna služe i kao hrana za korisne bakterije u crevima, što ima za rezultat poboljšanja ravnoteže crevne flore, pa samim tim pozitvno utiče i na imunitet.
  7. Sirup iz urme je prirodna i zdrava zamena za šećer. Sadrži kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum. Povoljno deluje kod : anemije, opstipacije, kardiovaslukarnih bolesti.

 

Moj favorit i izbor za današnji doručak je BERRIES & CHERRIES Granola, a kako biste i vi našli vašeg favorita, srdačno preporučujem da ih probate sve. 😊

Dragana Miljković Andonov
Viši nutricionista – dijetetičar