Kikiriki – namirnica sa jumbo benefitima po vaše zdravlje

Kikiriki, ukusna i hranljiva užina koja je omiljena mnogima širom sveta. Smatra se zdravom grickalicom zbog svog sastava. Veoma je bogat  hranljivim sastojcima, a kalorijska vrednost kikirikija je oko 600 kcal na 100g, pa treba biti umeren u konzumaciji. Preporučujem da se jede kao deo uravnotežene ishrane u skladu sa individualnim potrebama svakog pojedinca. Idealna količina kikirikija tokom dana zavisi od stanja uhranjenosti i energetske potrošnje. Najčešća dnevna preporučena količina je jedna šaka, što je od 25g do 40g.

Izvor je proteina, vlakana, zdravih masti, vitamina i minerala. Sastoji se uglavnom od masti (oko 50%), proteina (oko 25%), ugljenih hidrata (oko 15%) i biljnih vlakana (10%). Takođe, sadrži vitamine B kompleksa poput folne kiseline, vitamina B6, niacina, tiamina, vitamina E, kao i minerale poput gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, kalijuma i mangana.

Kikiriki ima višetruke benefite po vaše zdravlje. Pre svega treba napomenuti da je bogat biljnim proteinima koji su važni za izgradnju mišića i održavanje zdravlja tkiva. Takođe, sadrži esencijalne aminokiseline poput leucina, izoleucina i valina, koji su važni za izgradnju mišića. Ovo su samo neki od benefita ove super namirnice, a evo šta sve sastojci kikirikija čine za vaše zdravlje:

  1. Zdrave masti za zdravo srce: Većina masti u kikirikiju su zdrave nezasićene masti, koje mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Jedna od zdravih masnih kiselina koju sadrži je oleinska mononezasićena masna kiselina, koju nalazimo i u maslinovom ulju.
  2. Zdrave masti za regulaciju šećera i insulina. Polinezasićene masne kiseline i mononezasićene koje se nalaze u kikirikiju pozitvno utiču na metabolizam glukoze i insulina. Studija objavljena 2020. je potvrdila da hrana bogata kikirikijem snižava rizik od razvoja insulinske rezistencije i šećerne bolesti tipa 2.
  3. Kikiriki je dobar izvor vlakana, te utiče pozitivno na probavu i reguliše nivo šećera u krvi.
  4. Sadrži antioksidante poput resveratrola, antioksidansa koji se nalazi u crvenom grožđu, i koji ima antiupalne i anti-kancerogene efekte.
  5. Kikiriki je bogat polifenolima, primarnim sastojkom kumarinske kiseline, a upravo pečenje povećava udeo ove kiseline u kikirikiju, uvećavajući njihovo ukupno antioksidativno dejstvo. Pečeni kikiriki se po količini antioksidansa može uporediti čak i sa kupinama.

 

Sada kada znate sve JUMBO benefite ove super namirnice, imate razlog više da otvorite kesicu kikirikija i uživate u njegovom jedinstvenom ukusu.

Dragana Miljković Andonov
Viši nutricionista – dijetetičar