Ovas – puna šaka zdravlja

Ovas ili zob je žitarica bogata hranljivim sastojcima koja ima brojne benefite za zdravlje. Uključivanje ovasa u ishranu može pomoći u održvanju zdrave telesne težine, regulaciji krvnog pritiska, šećera u krvi i poboljšanju varenja.

Ovas sadrži ugljene hidrate, proteine, zdrave masti, antioksidanse i fitonutrijente koji imaju brojne koristi za zdravlje, te smanjuje rizik od srčanih i bolesti organa za varenje. Ova namirnica je bogat izvor složenih ugljenih hidrata koji pružaju dugotrajnu energiju, pa se preporučuje kao idealan izbor za početak dana. Takođe, ovas je izvor esencijalnih aminokiselina i sadrži relativno visok sadržaj proteina naspram nekih drugih žitarica. Ima mali procenat masti u svom sastavu, ali taj mali procenat su zdrave, nezasićene masne kisline.

Najveći benefit ovasa je sadržaj biljnih vlakana, konkretno rastvoriljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana. Beta – glukan je najznačajniji rastvorljiv oblik vlakana u ovasu. Pomaže u snižavanju holesterola i regulaciji šećera u krvi. Bogat je i nerastvorljivim biljnim vlaknima, kao što su celuloza, hemiceluloza i lignin. Oni pomažu u održavanju zdravlja digestivnog trakta i regulaciji varenja i probave tako što zajedno sa vodom povaćavaju volumen stolice, i samin tim olakšavaju prolazak hrane kroz creva. Zato ga preporčujem u prevenciji i lečenju zatvora.

Bubrenje biljnih vlakana iz ovasa doprinosi osećaju sitosti, pa ih zato često preporčujem i za smanjenje apetita. Da bi imali efekat bubrenja, važno je uz ovsene unositi i dovoljnu količinu vode. Takođe, biljna vlakna iz ovsa služe kao hrana za korisne bakterije u crevima, što ima za benefit poboljšanja ravnoteže crevne flore a samim tim pozitvno utiče i na imunitet.

Dobar je izvor vitamina B kompleksa, pre svega vitamina B1 (tiamina), B5 (pantotenske kiseline), B6 (pirodoksina) i folne kiseline. Od ostalih vitamina sadrži Vitamin E i vitamin K.

Od minerala sadrži : Fe (gvožđe), Mg (magnezijum) i Zn (cink), Bakar (Cu), Mangan (Mn), Fosfor (P).

Ovas ima toliko benefita po zdravlje da bi ovaj tekst mogao da traje do sutra, ali vreme je da ustanete i pripremite jedan zdrav obrok, a nakon što ste pročitali tekst, sigurna sam da će obrok sadržati ovas. 😉

Dragana Miljković Andonov
Viši nutricionista – dijetetičar