Sve više ljudi preskače doručak – počevši od dece u školskim danima, do uvek zauzetih odraslih ljudi koji često zaborave na najvažniji obrok u toku dana.
Jedna studija rađena na 30.000 ispitanika pokazala je da čak 15% ljudi svakodnevno preskače ovaj obrok, a dosta veći broj učesnika doručak odlaže za više od 2h nakon buđenja.
Prvi razlog zbog kog ovo nije dobra odluka jeste manjak energije na samom početku dana, kada nam je izvor energije napotrebniji.
Takođe, sve više ljudi dan započinje kafom kako bi dobili “energy boost” iz kofeina i time dodatno narušavaju svoje zdravlje jer je kafa jak stimulator koji dovodi do izliva adrenalinskih sokova u organizmu.
Još jedan problem kod preskakanja doručka je upravo činjenica da ćemo kasnije tokom dana biti više gladni, jer je telo do ručka verovatno već “pregladnelo” odnosno iscrpljeno je, pa kroz pojačan apetit traži veću količinu hrane.
Upravo zbog toga pokušajte da uvedete doručak svakog jutra.
Možete postepeno uvoditi male obroke, svakog dana pojesti omlet ili ovsenu kašu sa dodatnim izvorom proteina i masti radi stabilnijeg nivoa šećera u krvi.
Svaki naredni obrok treba da bude u razmaku od 4 do 5 sati, do poslednjeg obroka koji je idealno pojesti oko 2 do 3 sata pre spavanja.
Na taj način nivoi šećera u krvi će biti stabilniji i potreba za većom količinom hrane (prvenstveno šećera) će biti mnogo manja.
Uvođenje novih navika nije uvek lako, ali benefiti koje ćete videti već posle par dana održaće vas na putu kvalitetnije ishrane i energičnijeg života.