Mediteranska ishrana i žitarice – kako najzdravija ishrana na svetu podržava konzumaciju žitarica?

Žitarice igraju ključnu ulogu u Mediteranskoj ishrani, koja se već decenijama smatra jednom od najzdravijih ishrana na svetu. Ova ishrana se bazira na bogatstvu voća, povrća, maslinovog ulja, ribe i morskih plodova, ali i žitarica kao neizostavnog dela ovog režima ishrane.

Integralne žitarice poput heljde, ovsa, smeđeg pirinča i integralnih pšeničnih pahuljica pružaju obilje nutrijenata, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidante.

Osim što pružaju dugotrajan izvor energije, integralne žitarice su povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti, što ih čini važnim sastojkom  Mediteranske ishrane.

Uz redovnu konzumaciju integralnih žitarica, Mediteranska ishrana može doprineti dugoročnom očuvanju zdravlja i vitalnosti, dok ujedno nudi širok spektar svih nutrijenata bez suvišnih kalorija.

Osim toga, žitarice su praktične, pristupačne i vrlo jednostavne za pripremu, što je dodatan benefit pogotovo u današnjici kada je vreme postalo najvredniji resurs.

U nastavku Vam donosimo jedan Mediteranski recept koji može biti odličan izbor za doručak, a sprema se za svega nekoliko minuta!

Sastojci:

– 40gr FUN&FIT Mix 5 žitarica

– ⁠150gr grčkog jogurta

– ⁠100gr borovnica

– ⁠15gr sitno seckanih oraha

Jednostavno pomešajte pahuljice i grčki jogurt kao izbore složenih ugljenih hidrata, proteina i masti, potom dodajte borovnice i orahe za dodatan izbor antioksidanasa i zdravih masti.

Ovog leta uživajte u laganim i osvežavajućim obrocima uz FUN&FIT proizvode i osigurajte sebi dovoljno energije za ceo dan!