Praznici su pravo vreme za uživanje u slatkim zalogajima, ali šta ako vam kažemo da uz ovaj recept možete spojiti ukus, zdravlje i toplinu domaće izrade? Predstavljamo vam hrskave praznične kolačiće sa cimetom, zaslađene medom i napravljene od mlevenih Fun&Fit ovsenih pahuljica umesto brašna. Ovi kolačići su idealni za sve koji žele uživati u desertu bez griže savesti.
Sastojci:
- 150 g Fun&Fit ovsenih pahuljica (samlevenih u brašno)
- 1 jaje
- 60 ml ulja (kokosovog ili suncokretovog)
- 3 kašike meda
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Opcionalno: 1 kašika sitno seckanih orašastih plodova (bademi, orasi ili lešnici)
Uputstvo za pripremu
1. Priprema sastojaka:
Sameljite Fun&Fit ovsene pahuljice u blenderu ili secku dok ne dobijete teksturu brašna. U činiji pomešajte mlevene pahuljice, prašak za pecivo, cimet, kakao i prstohvat soli.
2. Mokri sastojci:
U drugoj činiji umutite jaje, dodajte ulje i med. Mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
3. Priprema:
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajetom, mešajući dok ne dobijete ujednačeno testo. Ako je testo previše lepljivo, ostavite ga u frižideru 10-15 minuta da se stegne.
Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Od testa oblikujte keksiće uz pomoć modlica da dobijete željene oblike. Ukrasite ih belancetom pomešanim sa eritritolom (bolja opcija od šećera) kako biste dobili željene šare.
Pecite kolačiće 12-15 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Ostavite ih da se ohlade kako bi postali hrskavi.
Savet za serviranje:
Ove kolačiće možete poslužiti uz šoljicu toplog čaja, mleka ili kafe. Ako želite dodatnu prazničnu notu, pospite ih prah šećerom (ili eritritolom za zdraviju varijantu) pre serviranja.
Uživajte u praznicima uz Fun&Fit!