Kako su nastale kokice?

Kome je prvom na pamet palo da proba kravlje mleko, ko je izmislio točak i kako, o kako su nastale kokice?! Sve ovo su pitanja koje postavljamo u retkim trenucima dokolice, a danas ćemo pokušati da odgovorimo na nama najbitnije među njima… KAKO, O KAKO SU NASTALE KOKICE?

Kokice su već decenijama omiljena grickalica u svakom domaćinstvu, jednostavno je nemoguće zamisliti odlazak u bioskop, filmsko veče kod kuće ili sedeljku sa prijateljima bez njih. Međutim, ostaje pitanje kada i kako su nastale kokice?

Postoji nekoliko teorija o tome kako su nastale kokice, a mi ćemo vam u nastavku preneti neke od njih.

Jedna od najpopularnijih teorija kaže da su kokice otkrivene slučajno pre nekoliko stotina godina, kada su domoroci u Južnoj Americi koristili kukuruz za hranu. Legenda kaže da su neki domoroci ostavili kukuruz na vatri, a zrna su eksplodirala i pretvorila se u slano zadovoljstvo koje mi danas nazivamo kokice.

Druga popularna teorija govori da su kokice otkrili američki Indijanci u 16. veku. Navodno su koristili kukuruz za izradu pogača, a kada bi zrna bila prevelika, bacali su ih na vatru. Tako bi kukuruz eksplodirao i pretvorio se u pahuljice koje bi se zatim sakupile na dnu posude u kojoj se pekla pogača. Međutim, ostaje pitanje kada i kako su kokice postale planetarno popularne?

Kokice su postale popularne tokom 20. veka, a posebno nakon pojave bioskopa. Prema legendi, ogroman uticaj na popularnost i njihovu konzumaciju početkom 20. veka imala je Velike depresija 1929. godine. Naime, tokom 30-ih godina prošlog veka, ljudi su bili siromašni i nisu mogli da priušte skupu hranu u bioskopima, pa su kokice postale jeftina alternativa. Vlasnicima bioskopa nije trebalo dugo da ovo uvide, pa su ih ubrzo uključili u svoju ponudu. Kao grickalice koje su jednostavne za pripremu i držanje, sa karakterističnim mirisom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, kokice su veoma brzo preplavile bioskopske sale širom Amerike. Kinematografi su razvili mašine za pripremu kokica koji bi proizvodili velike količine ovog slanog zadovoljstva brzo i efikasno. Od tada, pa sve do danas kokice su postale neizostavan deo bioskopskog  iskustva. Tokom godina, počele su da se proizvode u različitim ukusima, ali je jedno ostalo isto – i dalje su omiljena grickalica u svim bioskopima i domaćinstvima širom sveta.

Ukoliko nemate nikakve planove za večeras, predlažemo vam da uzmete ABC kokice, sačekate par minuta da se pripreme i sa voljenom osobom uživate uz neki dobar film i najbolje grickalice.