Ukoliko bismo morali da opišemo granolu u jednoj rečenici to bi svakako bilo – savršeni ukusni doručak, koji se brzo i lako priprema pun hranljivih sastojaka. Sigurni smo da su danas svi upoznati sa benefitima koje donosi granola i da je omiljeni doručak mnogih od vas, ali postavlja se pitanje kada i kako smo otkrili granolu?
Danas prepoznatljiva moderna zdrava hrana, koja se sastoji od mešavine žitarica, orašastih plodova i suvog voća, granola ima dugu istoriju. Prvi put se pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama u 19. veku, kada je bio popularan trend vegetarijanstva i zdrave ishrane. U tom periodu, granola se prodavala kao hrana za doručak u prodavnicama zdrave hrane i na putovanjima kao hrana za izdržljive avanturiste. Brz i hranljivi obrok, bio je idealan za one koji su imali velike fizičke napore na putovanjima.
Začetnikom granole smatra se američki lekar Džon Harvi Kelog, koji je u svom sanatorijumu u Batl Kriku u Mičigenu, kreirao kašu, koja se zatim pekla u rerni. Ova hrana je kasnije evoluirala u granolu, koju je Kelog prodavao u svojoj prodavnici zdrave hrane.
Kada govorimo o komercijalizaciji granole, ona je prvi put počela da se prodaje 1898. godine, kada je Danijel D. Skot osnovao kompaniju The Natural Food Company. Kompanija je proizvodila granolu od mešavine žitarica, orašastih plodova, meda i drugih prirodnih sastojaka, što je dovelo do velike popularizacije, ove žitarice. Tokom 20. veka granola je dobijala sve više na popularnosti, a proizvodnja se širila i van granica SAD, pa gotovo da nije bilo supermarketa gde je nije bilo moguće pronaći.